L'Audiència Nacional dubta de la constitucionalitat de la retallada als funcionaris


La Sala Social de l'Audiència Nacional ha obert la via processal per elevar al Tribunal Constitucional la possible inconstitucionalitat de la retallada salarial dels treballadores del sector públic, segons han anunciat els sindicats CC OO i UGT. L'aprovació del decret Llei del 20 de maig sobre mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic que suposava aquesta retallada va provocar la convocatòria de vaga del sector públic del dia 8 de juny.

Segons la informació facilitada pels sindicats, l'Audiència Nacional ha dictat per unanimitat una providència, amb data 30 de setembre, per la qual concedeix termini a les parts "perquè al·leguin el que convingui al seu dret sobre la pertinència de plantejar qüestió de constitucionalitat", en relació amb algunes disposicions del decret llei. Des de CC OO i la UGT indiquen que les disposicions esmentades es troben referides a la reducció salarial de les persones assalariades en règim laboral del sector públic.

La providència es dicta en el curs del conflicte col·lectiu plantejat en l'àmbit de la Fàbrica Nacional de la Moneda i Timbre. El tribunal admet així la demanda de conflicte presentat pels sindicats UGT, CCOO i el SATNP de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT) contra el Ministeri d'Economia i Hisenda, la Confederació Sindical Independent de Funcionaris (CSIF), i el Comitè Intercentres de la FNMT.

Segons la informació sindical, la providència judicial avança "dubtes sobre la constitucionalitat" de la redacció d'alguns dels articles per possible afectació del "contingut essencial del dret a la llibertat sindical i a la negociació col·lectiva".

CCOO anuncia que mantindrà les actuacions jurídiques i processals iniciades en defensa "dels drets dels assalariats del sector públic, promovent les iniciatives necessàries per a la seva extensió a prop de 3.000.000 treballadores i treballadors" públics.

Per la seva banda, la UGT destaca que "arguments com la vigència de convenis i acords col·lectius signats en l’àmbit de les administracions públiques per al 2010 -on hi figuraven les noves taules salarials per enguany- i la no aplicació de la retallada salarial a tot el sector públic -excloent el personal laboral no directiu d’ens públics empresarials com Renfe, Adif i AENA- van prenent consistència" jurídica.

* Notícia publicada per cerdanyola.info