El departament de salut no garanteix l'assitència sanitària de la ciutadania


La UGT de Catalunya denuncia que la retallada de 1.000 milions d'euros suposarà el col·lapse dels serveis sanitaris catalans

Ahir el Departament de Salut va presentar una sèrie de mesures que suposen una retallada de 1.000 milions d’euros en l’assistència sanitària dels catalans i catalanes. Les mesures consisteixen a reduir personal sanitari, tancar quiròfans i plantes d’hospitals i no emprendre obres ni reformes necessàries per donar un serveis sanitaris dignes a la ciutadania. Això suposa trencar el pacte parlamentari de l’any 1990 de tots el grups polítics que garantia l’atenció sanitària integral als ciutadans i les ciutadanes.

D’altra banda, és evident que la retallada –que repercutirà sobretot en les plantilles dels centres- suposarà un augment inassumible de les càrregues de treball i de les jornades laborals dels i les professionals. És a dir, que la Generalitat vol fer una reducció del pressupost de la sanitat a costa dels seus treballadors i treballadores -qui ja van patir un reajustament salarial l'any passat- i de les seves condicions laborals.Així mateix, es traspassaran diners públics a mans privades sense un control gaire transparent ni fiable. Sembla que les mesures adoptades vulguin beneficiar més a la patronal –d’on prové el conseller, que a més té interessos econòmics a la sanitat privada- que a la ciutadania.

La UGT de Catalunya manifestar un cop més que aquestes mesures significaran sense cap mena de dubte un empitjorament de la qualitat assistencial de la sanitat pública catalana que patirem els ciutadans i les ciutadanes. Les primeres conseqüències -que no trigaran a produir-se- seran més llistes i temps d’espera, un co·lapse del sistema i el trencament de la cohesió social.